Grillowanie ryb na desce cedrowej
Wbrew istniejącym przekonaniom ryby świetnie nadają się do grillowania. A dzięki wykorzystaniu odpowiednich akcesoriów, takich jak np. cedrowa deska do grillowania, możemy nadać im specjalnego, wędzonego aromatu i sprawić, że będą jeszcze delikatniejsze i smaczniejsze.
Wybierając ryby na grilla, najlepiej zdecydować się na te, których mięso jest najbardziej zwarte, czyli np. łososia, tuńczyka czy też strzępiela. Filety tych ryb jest dużo łatwiej grillować, ponieważ nie tracą one kształtu podczas pieczenia i odwracania. Bez problemu można przyrządzać także te o delikatniejszej strukturze mięsa, jednak trzeba poświęcić im nieco więcej uwagi. Dobrze jest także dowiedzieć się, czy ryba ma dużo ości – z tego względu największą popularnością cieszą się pstrągi, węgorze, sumy i, wspomniane już wcześniej, łososie.
Grillowanie na desce cedrowej
Wśród miłośników dań z rusztu coraz większą popularnością cieszą się ryby przygotowywane na specjalnych deskach do grillowania. Dzięki nim są one delikatniejsze w smaku oraz zyskują wyśmienity, wędzony aromat. A ponadto, grillowanie z użyciem tych akcesoriów staje się dużo łatwiejsze, ponieważ zapobiega przypaleniu produktów, przywieraniu ich do rusztu oraz rozpadaniu się.
Deski do grillowania produkuje się z różnych rodzajów drewna, np. z drzew owocowych, klonu czy dębu. Jednak najczęściej wybierane są te cedrowe, gdyż ich unikalny i mocny aromat doskonale łączy się z wieloma potrawami. Zanim deskę razem z potrawą położy się na grillu, trzeba ją specjalnie przygotować. Najpierw należy moczyć ją przez minimum godzinę w wodzie. Jeśli natomiast planujemy dłuższe grillowanie, można pozostawić deskę w wodzie na nieco dłużej. W zależności od tego, jaką potrawę będziemy przyrządzać, wodę możemy posolić, dolać do niej soku jabłkowego czy też zastąpić winem lub piwem. Następnie odpowiednio namoczoną deskę kładziemy na mocno rozgrzany ruszt i zamykamy pokrywę grilla. Po kilku minutach przekręcamy deskę na drugą stronę. Jeśli usłyszymy charakterystyczne „strzelanie”, będzie to oznaczało, że deska jest gotowa do użycia. Należy również pamiętać, iż deska powinna się delikatnie dymić, ale nie palić.
By nie przywierała
Jeśli nie dysponujemy specjalnymi deskami do grillowania, to możemy wykorzystać kilka innych sposobów, które ułatwią nam grillowanie delikatnego mięsa ryb. Pierwszym jest odpowiednie przygotowanie grilla – zawsze przez położeniem produktów na ruszt trzeba pamiętać, że musi on być dokładnie wyczyszczony. Można do tego użyć specjalnych akcesoriów, np. drucianej szczotki przeznaczonej do czyszczenia grilla. Następnie warto pamiętać o posmarowaniu ryby cienką warstwą oleju, dzięki czemu nie będzie przywierała. Pamiętajmy jednak, że nie należy natłuszczać samego rusztu. Innym sposobem jest grillowanie ryby w folii lub z wykorzystaniem specjalnych koszy do grillowania. Dzięki temu delikatne mięso ryby nie ma bezpośredniego kontaktu z rusztem.
Warto dodać, że ryby wymagają zaledwie kilku minut na ruszcie i to najlepiej na mocno rozgrzanym, gdyż wtedy na ich powierzchni będzie mogła wytworzyć się smaczna skorupka. Zbyt długie grillowanie spowoduje, że mięso zacznie się rozpadać. Zakłada się, że na każdy centymetr grubości mięsa przypadają 3–4 minuty grillowania. To, czy ryba jest odpowiednio upieczona, możemy poznać po jej barwie – mięso nie powinno być ani przezroczyste, ani szkliste.
Łosoś grillowany na desce z taratorem
Przepis na 4 porcje
Czas przyrządzania: 20 min
Metoda grillowania: bezpośrednia w średniej temperaturze (175 – 230°C)
Czas grillowania: 20 – 30 min
Akcesoria: surowa deska cedrowa o długości 30 – 40 cm i grubości ok. 1,5 cm, moczona w posolonej wodzie przez co najmniej 1 godzinę
Składniki:
- 2 kromki czerstwego chleba pszennego bez skorki
- 60 g lekko uprażonych, obranych ze skorki orzechów laskowych
- 2 obrane ząbki czosnku
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 125 ml oliwy z oliwek
- 1 mała garść natki pietruszki
- gruboziarnista sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- 1 filet z łososia ze skórą – ok. 1 kg
- 100 g brązowego cukru
Sposób przygotowania:
- Pieczywo moczyć przez chwilę w wodzie, wycisnąć i następnie odstawić. Orzechy razem z czosnkiem drobno posiekać lub rozdrobnić w blenderze. Dodać pieczywo i sok z cytryny, zmiksować wszystko razem na gładko. Nie wyłączając silnika, do masy powoli wlewać oliwę. Dodać pietruszkę, łyżeczkę soli i pieprzu. Sos ponownie zmiksować. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Grill przygotować do pieczenia metodą bezpośrednią w średniej temperaturze. Z filetu rybnego usunąć ości, jeśli jeszcze jakieś pozostały. Następnie filet pokroić w poprzek na porcje. Skórę pozostawić nienaruszoną. Później obficie posypać solą i pieprzem.
- Namoczoną deskę umieścić bezpośrednio nad żarem w średniej temperaturze. Zamknąć pokrywę grilla. Gdy po 5 – 7 minutach deska zacznie dymić, odwrócić ją na drugą stronę i ułożyć na niej, skórą do dołu, filet z łososia. Zamknąć pokrywę i piec łososia aż mięso lekko zbrązowieje z wierzchu i osiągnie pożądany stopień wypieczenia. Czas grillowania zależy od grubości filetu. Po 15-20 minutach ryba w środku powinna być średnio wypieczona (medium rare). Upieczonego łososia podawać z taratorem.
Materiał opracowany na podstawie Wielkiej Księgi Grillowania wg Webera autor: Jamie Purviance. Książka dostępna w punktach sprzedaży grilli Weber. Lista sklepów na www.weber.com