Jak używać i korzystać z ekspresu kolbowego De’Longhi?
Przepłukiwanie, czyszczenie, odkamienianie – to standardowe czynności, jakie należy wykonywać, jeśli masz ekspres kolbowy. Od tego bowiem zależy nie tylko działanie sprzętu, ale też smak przygotowywanych napojów. Jeśli więc chcesz, aby kawa z ekspresu kolbowego smakowała zawsze wybornie, musisz pamiętać o kilku zasadach. Oto wskazówki, dzięki którym ekspres De’Longhi będzie służyć Ci latami!
Ekspresy do kawy na dobre zagościły w naszych domach. Jedni doceniają szybkość przygotowywania napojów w ekspresie automatycznym, inni wolą całkowicie poddać się rytuałowi parzenia i decydują się na manualny ekspres kolbowy. Bez względu na wybór o każde urządzenie należy dbać – z tą uwagą, że w przypadku ekspresów z kolbą pielęgnacja i konserwacja jest bardziej wymagająca, ponieważ sprzęty tego typu mają bardziej złożoną konstrukcję. Na szczęście producenci dają jasne wskazówki, jak korzystać z ekspresów i o nie dbać – tak jest w przypadku marki De’Longhi.
Jak codziennie dbać o ekspres kolbowy?
Właściwe dbanie o ekspres kolbowy De’Longhi i prawidłowe używanie go jest podstawą, aby ten działał długo i bezawaryjnie. Mało tego, od czystości urządzenia zależy smak naparu. Oznacza to, że możesz inwestować w ziarna ogromne sumy pieniędzy, opanować sztukę parzenia, a i tak nie uzyskasz perfekcyjnego espresso, jeśli ekspres będzie najzwyczajniej brudny. Dlaczego tak się dzieje?
Gromadzące się wewnątrz resztki kawy sprawią, że kawa będzie niesmaczna, a nawet będzie miała posmak goryczyi. Wszystko przez fakt, że brud i resztki zaburzają poprawną ekstrakcję (a tym samym naturalny bukiet smakowy kawy), nie wydobywając z ziaren pełni walorów. Ponadto im dłużej fusy tkwią w sitku, tym trudniej je potem usunąć. Co więcej, są wilgotne, zatem stanowią doskonałe środowisko do rozwoju drobnoustrojów.
Dlatego też ekspres należy czyścić codziennie. Po każdym użyciu należy wyrzucić zużytą kawę, rozmontować i wypłukać portafiltr (kolbę) oraz sitko. Do wyczyszczenia elementów wystarczy tylko ciepła bieżąca woda, która pod ciśnieniem pomoże pozbyć się przylepionych fusów. Na koniec każdy element ekspresu wytrzyj do sucha, najlepiej czystą ściereczką z mikrofibry, lub pozostaw do całkowitego wyschnięcia.
Jak dbać o ekspres kolbowy na co dzień? O tym pamiętaj:
Usuwaj fusy z portafiltra (kolby) na bieżąco.
Czyść kolbę szmatką z mikrofibry po każdym użyciu do sucha.
Wycieraj sitko suchą i czystą ściereczką z mikrofibry, aby nie było tam żadnej wilgoci.
Czyść tamper, niezależnie, czy jest wbudowany, czy oddzielny.
Przecieraj ekspres z zewnątrz, aby pozbyć się plam i zacieków od razu; co kilka dni wycieraj jego front ściereczką, np. używając preparatu ECO MultiClean.
W trakcie przygotowywania kawy każdorazowo oczyść palcem lub pędzelkiem rant kolby, aby drobinki kawy nie dostały się do uszczelki grupy zaparzającej.
Jeśli ekspres kolbowy ma system mleczny, to należy zadbać również o niego. Dyszę umyj po każdym użyciu wilgotną ściereczką. Możesz też użyć środka czyszczącego ECO MultiClean, dzięki któremu nie tylko ją oczyścisz, ale i odtłuścisz. Wystarczy nim przetrzeć dyszę albo ją zanurzyć w kubku z roztworem, przygotowanym z preparatu wody w proporcji 1:9 . Możesz też przed parzeniem i zaraz po nim wypuścić nieco pary w szmatkę. Podobnie jest z dzbankiem – także należy go systematycznie czyścić po każdym opróżnieniu z mleka.
Cotygodniowa konserwacja ekspresów kolbowych
W zależności od tego, jak często przygotowujesz kawę z ekspresu kolbowego, należy go porządnie wyczyścić. Bariści w kawiarniach robią to codziennie, ale tam parzy się ogromne ilości napojów. Najlepszą wskazówką będzie tutaj robienie szybkich przeglądów swojemu urządzeniu. Sprawdzaj, czy nie gromadzi się kamień, czy fusy nie zablokowały sitka itd.
Co do zasady kolbę i sitko należy dokładnie wymyć zgodnie z zaleceniem producenta. W tym celu nalej ciepłej wody do pojemnika, dodaj tabletkę czyszczącą i zanurz elementy. Pozostaw do namoczenia na 15–30 minut. Następnie wyczyść je delikatnie gąbką, wypłucz i wytrzyj do sucha. Nie zapomnij o umyciu zbiornika na wodę.
Jak czyścić młynek w ekspresach De’Longhi?
W ofercie De’Longhi znajdują się ekspresy kolbowe z młynkiem. Jak sama nazwa wskazuje, są one wyposażone we wbudowany młynek. Niestety wielu kawoszy zdaje się o nim nie pamiętać… Tymczasem młynek do kawy do ekspresu kolbowego również wymaga czyszczenia, chociaż nie tak angażującego i systematycznego jak w przypadku innych elementów. Należy czyścić obszar zaczepienia młynka za pomocą pędzelka, a także przeczyścić prowadnik kawy, czyli drogę, którą pokonuje kawa między młynkiem a kolbą. Zwróć też uwagę na żarna młynka, ponieważ te są podatne na zużycie.
Jak często czyścić młynek? Podobnie jak w przypadku innych czynności: to zależy. Jeśli korzystasz z ekspresu sporadycznie, wystarczy raz na pół roku. Jeśli jednak przygotowujesz kawę 2–3 razy w tygodniu, zadbaj o młynek raz na dwa miesiące.
Jak odkamienić ekspres kolbowy De’Longhi?
Istotą poprawnej konserwacji każdego urządzenia De’Longhi jest czyszczenie automatu zaparzającego, systemu mlecznego oraz odkamienianie urządzenia. Można spotkać się z informacją, że producent zaleca przeprowadzać odkamienianie po przygotowaniu ok. 200 filiżanek kawy.
Faktem jednak jest, że częstotliwość odkamieniania ekspresu kolbowego zależy od twardości wody, ilości zaparzonych kaw i ich wielkości. W praktyce może być więc konieczne dopiero po 600 kawach lub już po 100. Nie trzeba jednak tego pilnować – sporym ułatwieniem jest to, że ekspresy De’Longhi informują o konieczności przeprowadzenia zabiegu, a większość z nich ma też funkcję automatycznego odkamieniania. Przykładem jest ekspres kolbowy La Specialista Arte Evo, w którym zaświeca się lampka kontrolna, a odkamienianie włącza się poprzez przekręcenie pokrętła na odpowiednią funkcję i przytrzymanie przez 3 sekundy przycisku OK.
Czym czyścić i odkamienić ekspres kolbowy De’Longhi?
Aby odkamienić ekspres, najlepiej sięgnąć po specjalne preparaty rekomendowane przez producenta, jak płyn EcoDecalk, którego sposób użycia jest szczegółowo opisany na opakowaniu. Jego sposób użycia jest bardzo prosty, ponieważ na pojemniku z wodą od ekspresu w całej serii La Specialista znajduje się praktyczna podziałka, podpowiadająca, ile należy wlać wody i odkamieniacza. Dostępne są również granulki zapobiegające osadzaniu się kamienia SoftBalls, które pomogą również zmiękczyć wodę stosowaną w pojemniku.
Warto również sięgnąć po tabletki czyszczące, dedykowane dla wyższych modeli La Specialista: Prestigo i Maestro. Już jedna tabletka usuwa resztki kawy i oleje, pomagając utrzymać czystość wnętrza urządzenia. Producent zaleca, aby stosować je z taką samą częstotliwością, jak funkcję odkamieniania.
Dodajmy, że regularne sięganie po tabletki do ekspresów kolbowych jest ważne nie tylko z punktu widzenia odkamieniania, ale też dbałości o higienę, bo pomagają odtłuścić system zaparzający. Dodatkowo wydłużają żywotność urządzenia i gwarantują zawsze znakomity smak kawy i pianki.
Podsumowując, regularne czyszczenie to podstawa tego, aby kawa z ekspresu kolbowego była pyszna. Na szczęście korzystanie z urządzenia i jego konserwacja nie są skomplikowane. Wystarczy czyścić sprzęt po każdym użyciu oraz pamiętać o odkamienianiu. W innym przypadku nawet najlepszy ekspres kolbowy nie poradzi sobie z nagromadzonymi zabrudzeniami i nie pomogą mistrzowskie umiejętności parzenia. Pamiętaj, by zawsze trzymać się instrukcji i zaleceń producenta – nie działaj na własną rękę, ponieważ możesz uszkodzić swój ekspres.
Współpraca reklamowa