Jak zaoszczędzić miejsce w kuchni?
Miejsce potrzebne do przechowywania produktów, sprzętów i naczyń to kwestia bardzo indywidualna. Jednak, zasada – im więcej, tym lepiej – sprawdza się praktycznie w każdym domu. Dodatkową przestrzeń, można uzyskać dzięki rozwiązaniom firmy Blum, które „wycisną” z kuchni niewykorzystane metry sześcienne. A przecież więcej miejsca w szafkach, to więcej wolnego blatu!
Wszystkie zakupy w jednej szafie
Koniec z upychaniem zapasów w różnych miejscach. Szafa cargo SPACE TOWER zmieści do 350 kg produktów. Osobno wysuwane szuflady pomogą w ich przejrzystym uporządkowaniu. Szerokość szafy, jak i liczbę szuflad możemy dopasować do własnych potrzeb. Cargo umieszczone w strefie zapasów, obok lodówki, gwarantuje szybki dostęp do wszystkich produktów potrzebnych do przygotowania posiłków. Dolną szufladę warto przeznaczyć do przechowywania ciężkich napojów, uzyskamy do nich łatwy dostęp bez konieczności sięgania w głąb szafy.
Przestrzeń po bokach zlewu
Strefa zmywania wymaga sporo miejsca na różne drobiazgi. Często przy projektowaniu kuchni zapomina się o wykorzystaniu przestrzeni po bokach zlewu. Warto umieścić tam szufladę w kształcie litery U. To tu przechowamy wszystkie ściereczki, szczotki, tabletki do zmywarki i niskie płyny do mycia naczyń.
Przestrzeń pod zlewem
Zamiast tradycyjnego kosza ukrytego za drzwiczkami, warto pomyśleć o szufladzie z pełnym wysuwem, która zagwarantuje optymalny dostęp do każdego z sortowników na śmieci i wykorzysta w pełni przestrzeń wewnątrz szafki. Zmieścimy w niej również duże detergenty. Jeszcze więcej przestrzeni uzyskamy, jeśli dodamy w tym miejscu szufladę wewnętrzną ukrytą za frontem.
Narożne miejsce z potencjałem
Kuchenne kąty, to nie miejsce do przechowywania powietrza! Ich przestrzeń można wykorzystać dzięki szufladom narożnym SPACE CORNER z pełnym wysuwem. To jedyne rozwiązanie narożne, w którym poza dużymi sprzętami AGD, garnkami i miskami, przechowamy również drobiazgi kuchenne oraz sztućce. Każda z co najmniej 3 szuflad przechowa do 65 kg. Nawet tak obciążone, będą poruszać się lekko i bezszelestnie.
Dobrze zagospodarowana luka
Standardem w naszych kuchniach są szuflady o wysokości 28 cm. Nie zmieścimy w nich na stojąco butelek na oliwę czy ocet. Wąska szafka Mini cargo sprawdzi się tutaj doskonale. Umieszczona przy płycie grzewczej da łatwy dostęp do przypraw, olejów a nawet desek do krojenia ustawionych w pozycji pionowej. Szufladą tego typu możemy wypełnić praktycznie każdą szczelinę kuchenną.
Szuflady zamiast tradycyjnych drzwiczek
Jeżeli chcemy w pełni wykorzystać przestrzeń jaką daje kuchnia, powinniśmy zapomnieć o tradycyjnych drzwiczkach. Zastosowanie szuflad w każdym możliwym miejscu, to sposób na pełne zagospodarowanie nawet najdalszych zakamarków. Dzięki trzem prostym zasadom, możemy „wycisnąć” z nich jeszcze więcej.
- Zasada 1. Szersze szuflady. Jeżeli zamiast dwóch wąskich szuflad zastosowana zostanie jedna szeroka, możemy zyskać do 15% więcej przestrzeni użytkowej.
- Zasada 2. Głębsze szuflady. Jeśli zastosujemy głębsze szuflady, uzyskamy do 30% więcej przestrzeni użytkowej.
- Zasada 3. Wyższe ścianki boczne. Szuflady z zamkniętymi i wyższymi ściankami bocznymi w pełni wykorzystują całą wysokość. Przedmioty można lepiej poukładać i zyskać do 55% więcej miejsca.
Kuchnia to nie tylko miejsce przygotowywania posiłków i podejmowania gości. Zanim będziemy gotowi do urządzenia uczty, musimy skorzystać z pieczołowicie przechowywanych składników. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom firmy Blum nasza kuchnia może stać się funkcjonalną spiżarnią, która bez problemu pomieści wszystko, co przyda się kulinarnym rewolucjom przy optymalnym wykorzystaniu przestrzeni.