O czym musisz pamiętać, urządzając kuchnię o małym metrażu?
Nie jesteś posiadaczem dużej, przestronnej kuchni? To nie powód do zmartwień! Odrobina kreatywności i szczypta innowacyjności wystarczą, aby nawet z bardzo małej kuchni zrobić stylowe i funkcjonalne wnętrze.
Przy urządzaniu małej kuchni warto kierować się minimalizmem, dzięki któremu unikniemy niepotrzebnego przepychu. Zamiast zbyt wielu elementów dekoracyjnych, wybierzmy prostotę a przede wszystkim funkcjonalność. Podstawą w urządzaniu małej kuchni jest dokładne zaplanowanie każdego, niezwykle cennego metra.
Zacznijmy więc od dokładnego zmierzenia kuchni. Wybierając gotową zabudowę kuchenną, skupmy się przede wszystkim na dostępnych rozmiarach, dopiero później na walorach estetycznych. Możemy również skorzystać z pomocy specjalistów i wybrać profesjonalny studio mebli kuchennych, w którym nasza wymarzona kuchnia zostanie zaprojektowana i dostosowana do naszych potrzeb.
Minimalizm i prostota podstawą wielkich efektów
W przypadku małych kuchni musimy być kreatywni i intensywnie korzystać z naszej wyobraźni. Wolną przestrzeń pomiędzy blatem a szafkami warto odpowiednio zagospodarować, przyczepiając do ściany haczyki, na których powiesimy kuchenne narzędzia codziennego użytku. Odpowiednio dobrane akcesoria będą stanowiły dodatkowo ozdobę kuchni i zwolnią cenne miejsce w szufladzie czy na blacie. „Na rynku dostępnych jest wiele przyborników wykonanych z różnych materiałów, które można dopasować odpowiednio do charakteru kuchni. Ceramiczne czy drewniane pojemniki wspaniale nadają się do przechowywania, np. przypraw, natomiast w szklanych naczyniach dobrze zaprezentują się makarony o różnych ciekawych formach. Zgodnie z nowymi trendami powracają relingi, szyny i widoczne czy wręcz wyeksponowane półki, jako połączenie korzyści estetycznych i użytkowych. Z kolei, miedziane naczynia i garnki oraz drewniane łyżki to nieodzowne elementy kuchni rustykalnych, stalowe relingi idealnie sprawdzą się w kuchniach industrialnych. Wnętrza nowoczesne natomiast ozdobią designerskie przybory, których mamy do wyboru bardzo wiele. Pamiętajmy, iż w kuchni liczy się wygoda przede wszystkim wygoda i wszystkie dodatki powinny oprócz walorów ozdobnych spełniać funkcję praktyczną” – mówi Agata Paszkowska ze Studia Home Image, należącego do sieci Max Kuchnie.
Niebanalnym i praktycznym rozwiązaniem jest także wysuwany blat. Może on stanowić zarówno miejsce robocze do przygotowywania posiłków, jak również zastąpić stół, przy którym lokatorzy mogą spożywać posiłki.
Lekkości i smukłości kuchni nadadzą meble na zgrabnych nóżkach, zamiast na cokołach. Cokoły pasują do dużych kuchni, natomiast w małych pomieszczeniach sprawiają, że meble wyglądają topornie.
Dobierając szafki kuchenne, zrezygnujmy z tych z drzwiczkami skrzydłowymi. Wybierzmy te, wyposażone w drzwiczki przesuwne lub otwierane do góry, co pozwoli uzyskać więcej miejsca wewnątrz nich. Przy niedużym metrażu kuchni warto zrezygnować z wiszących szafek a zamiast nich zdecydować się na wiszące półki. Dzięki temu optycznie powiększymy nasze małe wnętrze. Nie oznacza to jednak, że musimy zrezygnować ze wszystkich szafek – wystarczy jeśli półkami zastąpimy tylko część z nich.
Innowacyjne rozwiązania także w kuchni
Nie wahajmy się korzystać z dostępnych na rynku innowacyjnych rozwiązań technicznych, dzięki którym funkcjonalne urządzenie nawet bardzo małej kuchni jest o wiele łatwiejsze. Świetnym przykładem jest umiejętne zagospodarowanie szafek narożnych. Możemy zainstalować w nich system Magic Corner, który przy otwieraniu szafki pozwala kolejno wysuwać schowane w niej kosze. Jest to wygodne i niezwykle funkcjonalne rozwiązanie, ponieważ przednie kosze wysuwają się na zewnątrz, dzięki czemu z łatwością możemy wyciągać lub chować przechowywane w niej rzeczy.
W przypadku gdy do zagospodarowania mamy wąską, wydawać by się mogło – nieużyteczną przestrzeń, postawmy na kosze Cargo. Montowane są na prowadnicach, dzięki czemu mamy możliwość całkowitego wysunięcia ich z szafki i łatwego dostępu do zawartości.
Oświetlenie (nie)naturalne
Jeśli jesteś posiadaczem kuchni z oknem, wykorzystaj je w odpowiedni sposób. Więcej naturalnego światła uzyskasz montując rolety, zamiast wieszając klasyczną firankę. Jeśli nie wyobrażasz sobie okna bez firanki, udekoruj je modną, lekką zazdrostką, czyli bardzo krótką firanką.
Gdy w kuchni nie ma okna, warto rozważyć opcję połączenia jej z salonem, dzięki czemu zyskamy nie tylko naturalne światło, ale również dodatkową przestrzeń. Jeśli wolimy kuchnię zamkniętą, postawmy na jasne, pastelowe kolory – zarówno ścian, jak i zabudowy meblowej. Zdecydowanie wystrzegajmy się kolorów jaskrawych i ciemnych. Dodatkowo, warto wybrać błyszczącą zabudowę. Połyskliwe fronty szafek odbijają światło, dzięki czemu optycznie powiększają wnętrze.
Kuchnia bez okna wcale nie musi być mniej atrakcyjna, wystarczy gdy zastosujemy we wnętrzu elementy odbijające światło, takie jak szkło, dobrze dobrane oświetlenie o ciepłej barwie, jasne kolory zarówno zabudowy jak i ścian oraz odrobinę sprytu, stosując np. imitację okna lub fototapetę, która wizualnie powiększy pomieszczenie i będzie stanowić ciekawą dekorację.
Szkło w kuchni znajduje swoje szerokie zastosowanie zarówno jako element wykończeniowy jak i dekoracyjny. Szklane fronty dodają wnętrzu blasku i elegancji oraz tworzą złudzenie większej przestrzeni. Najlepiej sprawdzą się półki z elementami szklanymi nad blatem lub w formie gablotek i regałów przeszklonych, które obecnie wpisują się w najnowsze trendy zabudowy kuchennej.
„Duży wybór kolorów szkła, które proponują producenci stwarza szereg możliwości w aranżacji kuchni. Ważne aby już na etapie projektu przewidzieć grę światła we wnętrzu. Fronty szklane dobrze odbijają światło, więc sprawdzą się w kuchniach bez oświetlenia dziennego a dodatkowo podkreślone, np. listwami ledowymi, stworzą ciepły i sprzyjający pracy klimat. Pamiętajmy także o dobrym doświetleniu całej kuchni. Oświetlenie główne powinno obejmować całe pomieszczenie, natomiast strefy pracy powinny być doświetlone dodatkowo światłem punktowym. Unikajmy zimnej barwy światła, przy której produkty spożywcze nie wyglądają apetycznie. Chłodna barwa nie sprzyja także efektywnej pracy w kuchni” – mówi Agata Paszkowska ze Studia Home Image, należącego do sieci Max Kuchnie.