Organizujemy wygodną strefę przechowywania
W każdej kuchni można urządzić komfortową i praktyczną strefę przechowywania. Dzięki systemom wysuwnym nie jesteśmy już skazani na niewygody sięgania w głąb szafek w poszukiwaniu potrzebnych produktów. Teraz możemy je mieć w zasięgu wzroku i z bezproblemowym dostępem.
W kuchni musi być miejsce na potrzebne naczynia i produkty spożywcze, dlatego strefa zapasów i przechowywania zajmuje na ogół największą część zabudowy meblowej. Kluczem do komfortu korzystania z niej na co dzień są rozwiązania, które pomagają lepiej zorganizować przestrzeń w meblach i zapewniają łatwy dostęp do przechowywanych produktów. Dzięki szufladom z pełnym wysuwem i systemom cargo bez problemu sięgniemy nawet po te schowane najgłębiej.
Wygoda przede wszystkim
To oczywiste, że sztućce i drobne akcesoria kuchenne przechowujemy w szufladach, ale są one dobrym miejscem również na garnki i patelnie, talerze czy zapasy spożywcze. Wymagają one oczywiście większych i bardziej pojemnych szuflad. Montowane na wytrzymałych prowadnicach mają duży udźwig, dlatego sporo w nich zmieścimy. Nawet obciążoną szufladę bez wysiłku wysuniemy przed korpus mebla, dzięki czemu wszystko będzie w zasięgu dłoni. To bardziej komfortowe rozwiązanie, niż szukanie produktów na półkach w głębi tradycyjnej szafki. To również dobry sposób, aby zindywidualizować zabudowę meblową i zorganizować strefę przechowywania według własnych potrzeb. Sami najlepiej wiemy, na jakie naczynia potrzebujemy miejsce, dlatego możemy dopasować system szuflad, wybierając wysokość poszczególnych modułów adekwatnie do zaplanowanej zawartości. Nie chodzi przecież o to, aby cały arsenał kuchenny wylądował w przypadkowych szufladach, w których po prostu się zmieści. Ważne, aby rozsądnie wszystko pogrupować i zapewnić stałe miejsce.
System szuflad o różnych wysokościach zwiększa powierzchnię funkcjonalną mebli, ponieważ na wszystko przeznaczamy dokładnie tyle miejsca, ile faktycznie potrzebuje. Ułatwia to zorganizowanie strefy przechowywania, ale także utrzymanie w niej porządku. Warto dodatkowo zaopatrzyć się w organizery i wkłady, dzięki którym wszystko będzie zawsze na swoim miejscu.
Podgląd na całą spiżarnię
Funkcjonalną spiżarnię możemy zorganizować w każdym wnętrzu, nawet jeżeli mamy do dyspozycji ograniczoną przestrzeń. Pomogą w tym systemy cargo, które można zamontować nawet w wąskich szafkach. Estetycznie ukryte za frontem meblowym wysuwane regały to idealne miejsce na mąkę, słoiczki z dżemem, płatki śniadaniowe, ale również produkty w dużych opakowaniach, jak butelka oleju, wody czy karton soku. Takie systemy ułatwiają posegregowanie zapasów i zapewniają dobry podgląd na wszystkie przechowywane produkty. Dlatego dla lepszej organizacji i własnej wygody, nawet jeżeli na spiżarnię możemy przeznaczyć dużą i wysoką szafę, tradycyjne półki lepiej zastąpić systemem cargo.
Dodatkowe miejsce pod sufitem
W kuchni są urządzenia, z których korzystamy okazjonalnie. Maszynka do mielenia mięsa, robienia popcornu czy robot kuchenny, których nie chcemy trzymać na widoku na blacie, również potrzebują swojego miejsca. Drobne urządzenia AGD, podobnie jak odświętną zastawę stołową możemy przechowywać w szafkach zamontowanych pod sufitem. Wysoka zabudowa, która zastąpiła dawne pawlacze, zaradzi niedostatkowi miejsca do przechowywania. Konieczność sięgania po przedmioty na najwyższe półki, nie będzie tak frustrująca, jak w przypadku naczyń codziennego użytku.
Tekst: Spółka Meblowa KAM