Tuńczyk na widelcu
Co o tuńczyku z puszki wiedzieć powinniśmy
We Włoszech tuńczyk z puszki jest jednym z głównych produktów na listach zakupów. Włosi cenią bowiem zarówno jego smak, uniwersalne zastosowanie, jak i właściwości zdrowotne. Wiedzą również, o czym należy pamiętać przy wyborze puszki z tuńczykiem. Ich sekret poznał szef kuchni restauracji Papa Giuseppe we Wrocławiu, Łukasz Karp, który na co dzień serwuje gościom restauracji dania kuchni włoskiej.
Włosi przykładają ogromną rolę do tego co jedzą. Przestrzegając zasad diety śródziemnomorskiej, która wpływa na dobre samopoczucie i zdrowie, na ich stołach bardzo często goszczą ryby. W Polsce natomiast, pomimo coraz większej świadomości zdrowego odżywiania się, spożycie ryb jest wciąż bardzo niskie. Jedną z przyczyn jest z pewnością fakt, iż są one uważane za trudne do przygotowania w kuchni. Doskonałą alternatywną dla świeżych ryb mogą być zatem konserwy rybne, w tym tuńczyk w puszce. We Włoszech, w których spożycie tuńczyka z puszki jest bardzo wysokie, docenia się jego uniwersalność oraz właściwości zdrowotne. Tuńczyk w puszce to przecież nic innego jak gotowana ryba z dodatkiem oliwy z oliwek i soli, z której wyczarować można wyjątkowe w smaku, proste przekąski, jak kanapki, bruschetty, pyszne sałatki, jak i ciepłe dania główne, takie jak spaghetti, pizza, linguine, lasagne, maccheroncini, czy fusilli. Takie potrawy są łatwe w przygotowaniu, lekkostrawne i przede wszystkim zdrowe. Tuńczyk stanowi kompletne pożywienie, jest cennym źródłem fosforu, witamin, białka, a także NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niektórych z pewnością zastanawia, w jaki sposób tuńczyk z puszki zachowuje świeżość przez tak długi okres czasu. Mylne jest przypisywanie tego faktu środkom konserwującym. Konserwacja zagwarantowana jest bowiem przez obróbkę termiczną w temperaturze 121 stopni C, przeprowadzaną na zamkniętej puszce. Taka obróbka niszczy wszelkie ewentualne drobnoustroje. Czas jednak odpowiedzieć na pytanie, czym kierować się przy zakupie tuńczyka. Tuńczyki w puszce dostępne są niemal w każdym sklepie, jednak jak wszystkie artykuły spożywcze, różnią się jakością. Wybierając swój ulubiony produkt należy wyostrzyć zmysły. Najpierw sprawdzamy puszkę, czy nie ma żadnych wgnieceń, oznak korozji lub obrzęku na opakowaniu. Po otwarciu aromat i kolor powinien wywołać jedynie pozytywne skojarzenia. Zapach musi być zatem delikatny, o lekkim i przyjemnym aromacie ryby, kolor zaś różowy, jednolity bez widocznych plam. Następnie zwracamy uwagę na konsystencję.
Tuńczyk musi być zachowany w całości bez rozdrobnionych kawałków, zwarty, ale miękki, nieciągnący się i niewłóknisty. Oliwa z oliwek, uważana za najlepsze otoczenie dla tuńczyka, o intensywnej barwie charakterystycznej dla niej, powinna jedynie delikatnie przykrywać mięso tuńczyka. O jakości tuńczyka, a co za tym idzie dań, które na jego bazie przygotowujemy świadczy przede wszystkim gatunek ryby, czystość wody, w której odbywał się połów, a także cały proces produkcji. We Włoszech najczęściej wybieranym tuńczykiem jest ten sygnowany marką Rio Mare. Jego kolor, zapach, konsystencja oraz smak spełniają najwyższe kryteria. Co więcej w celu zagwarantowania całkowitej pewności co do pochodzenia mięsa, marka Rio Mare wprowadziła system, który pozwala prześledzić historię ryby, od chwili połowu aż do momentu, w którym trafia na stół konsumentów. Dla każdej puszki można ustalić, gdzie ryba została złowiona, która łodzią transportowana, kiedy trafiła do zakładu przetwórczego. Taka możliwość utwierdza konsumentów w przekonaniu, że wybierają produkt doskonałej jakości, a potwierdzeniem tego w dalszej kolejności są niezapomniane wrażenia smakowe.
Link do serwisu, umożliwiającego uzyskanie informacji na temat Tuńczyka marki Rio Mare:
http://www.riomare.pl/zapytanie-online.htm
Tu można podejrzeć fantastyczne przepisy z użyciem Tuńczyka z puszki:
http://www.riomare.pl/przepisy.htm
a także przekonać się, jak łatwe w przygotowaniu są dania na bazie tuńczyka z puszki:
http://www.riomare.com/en/videoricette-hp.videoricette.htm