Na stronie wnetrzadomow.pl mogą występować wpisy o charakterze reklamowym.

Podpowiadamy, jak dokonać właściwego wyboru płyty kuchennej i piekarnika

Podczas wyposażania nowego domu, mieszkania lub przy planowaniu remontu kuchni, warto znać główne kryteria wyboru płyty kuchennej oraz piekarnika. Są to wygoda użytkowania, wysokość generowanych rachunków oraz łatwość konserwacji urządzenia.

Wybieramy płytę gazową

Zarówno płyta kuchenna, jak i piekarnik powinny być proste w obsłudze oraz czyszczeniu, tanie w utrzymaniu, a także wydajne. Tradycyjne kuchenki gazowe to królowe polskich domów. Ich główną zaletą jest praca na dotychczas najtańszym, dostępnym paliwie – gazie. Stanowi on zabezpieczenie w razie braku prądu, i umożliwia bezproblemowe przygotowywanie posiłku lub podgrzewanie wody. Niestety, tradycyjne kuchenki gazowe mają także swoje wady. Zaliczamy do nich trudności w czyszczeniu wystających palników, do których trudno jest się dostać oraz generowanie dużej ilości pryskającego podczas gotowania tłuszczu, osadzającego się na samej płycie kuchennej, a także i na piekarniku, blacie, garnkach czy ścianach. Do wad należy dołączyć również prawdopodobieństwo poparzenia lub podpalenia leżącej w bliskiej odległości ścierki. Na rynku dostępne są też płyty gaz pod szkłem, które zużywają do 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka, a dzięki spalaniu gazu w bardzo wysokiej temperaturze – nie musimy martwić się osadami z tłuszczu. Płyta gaz pod szkłem oferuje nowoczesny design znany z kuchenek indukcyjnych czy elektrycznych bez wystających rusztów, które trudno doczyścić. Stąd to nowoczesne rozwiązanie z sukcesem podbija serca zarówno fanów standardowych kuchenek gazowych, jak i gładkich tafli płyt elektrycznych czy indukcyjnych.

Płyty elektryczne i indukcyjne

Płyta elektryczna jest aktualnie najwolniej nagrzewającym się, a co za tym idzie najwolniej przygotowującym posiłki rozwiązaniem dostępnym na rynku. Co więcej korzystanie z kuchenek elektrycznych oraz indukcyjnych wiąże się z większymi rachunkami za energię. Mimo tego, kuchenki elektryczne i indukcyjne nadal cieszą się dużą popularnością. Klienci decydujący się na ten rodzaj sprzętu AGD w pierwszej kolejności kierują się wyglądem rozwiązania. Gładka powierzchnia płyty idealnie wpisuje się w wystrój nowoczesnych kuchni, a czyszczenie jest nieporównywalnie łatwiejsze niż w przypadku kuchenek gazowych z wystającymi palnikami. Z plusów płyt indukcyjnych warto również wspomnieć o tym, że jest to aktualnie najszybsze rozwiązanie, jeśli chodzi o czas gotowania. Niestety w tym przypadku mogą pojawić się problemy związane przede wszystkim z instalacjami elektrycznymi, które spotkamy najczęściej w starym budownictwie. Mają one ograniczenia w przepływie prądu, przez co nie wykorzystujemy w pełni mocy płyt indukcyjnych lub nie możemy ich zainstalować. Dodatkowo właściciele płyt indukcyjnych muszą pamiętać o zakupie specjalnych garnków i patelni dedykowanych tym rozwiązaniom.

Dobieramy piekarnik

Podobnie jak przy wyborze płyty – najlepszy piekarnik do zabudowy to ten, który sprosta naszym wymaganiom i preferencjom, posiadając przy tym odpowiednie funkcje. Wybierając go spośród dostępnych na rynku rozwiązań, należy wziąć pod uwagę kilka kwestii, m.in.: ekonomię, wyposażenie czy też ekologię. Piekarniki – podobnie jak inne sprzęty AGD – posiadają określoną klasę efektywności energetycznej, która mówi o zużyciu prądu. Przy zakupie należy pamiętać, by wybierać urządzenie o jak najwyższej klasie, które poznamy po alfabetycznych oznaczeniach. Piekarnik spośród sprzętów AGD pobiera najwięcej energii, narażając właścicieli na wysokie opłaty. W tej kategorii najlepsze oraz najbardziej ekonomiczne rozwiązanie stanowi piekarnik gazowy, choć popularnością przewyższa go piekarnik elektryczny.
Możemy zdecydować się na piekarnik wolnostojący – ze zintegrowaną płytą grzewczą – lub piekarnik do zabudowy, dzięki któremu całość aranżacji naszej kuchni będzie spójna i estetyczna. Zwróćmy też uwagę na  przestrzeń, którą musimy poświęcić naszym sprzętom. Wymiary piekarnika pod zabudowę są ustandaryzowane, najczęściej występujące – 60 cm, lub rzadziej – 50 cm.
Piekarniki różnią się między sobą funkcjami – i choć wiele z nich jest wspólnych dla większości – grzanie góra, dół, termoobieg, to jednak niektóre posiadają dodatkowe udoskonalenia. Mogą być nimi: funkcja grilla, mikrofali parowaru czy obrotowy rożen. Piekarnik może posiadać tez funkcję czyszczenia pyrolitycznego, dzięki czemu nie musimy korzystać ze środków chemicznych, ponieważ zabrudzenia są wypalane w bardzo wysokiej temperaturze, tworząc popiół, który wystarczy później zamieść miotełką.

Tekst: Kamila Prałat, SOLGAZ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *